QONUNLAR IJROSI USTIDAN PROKUROR TEKSHIRUVLARINI O‘TKAZISH ASOSLARI VA ULARNI QONUN HUJJATLARIDA TARTIBGA SOLISHNING DOLZARB MASALALARI - JUMAYEV , Shohjahon (YURIST AXBOROTNOMASI, 2023)
Ushbu maqolada qonunlar ijrosi ustidan prokuror tekshruvlari, ularning o‘ziga xos jihatlari hamda ushbu tekshiruvlarni o‘tkazish asoslari, prokuror nazorati hujjatlariga javob berish va ularninag natijalari haqida so‘z borgan. O‘tkazilgan prokuror tekshiruvlariga doir rasmiy statistik ma’lumotlar keltirib o‘tilgan. Yangi O‘zbekistonning Taraqqiyot strategiyasida ilgari surilgan prokuratura organlari faoliyati borasidagi istiqbolda ko‘zda tutilgan vazifalar yoritilgan. Qonunlar ijrosi ustidan prokuror tekshruvlarini o‘tkazish asoslari hamda ahamiyati qiyosiy-huquqiy tahlil qilingan. Tekshiruv asoslari: tarmoq ish rejalari, rahbariyat ko‘rsatmalari, hay’at qarorlari, jismoniy yuridik shaxslarning murojaatlari, ommaviy axborot vositalari xabarlari, qonunbuzilishi haqidagi ma’lumotlar tahliliy o‘rganilgan. Bir qator xorijiy davlatlarning tajribasi milliy qonunchiligimiz bilan qiyosiy tahlil qilingan hamda takliflar ilgari surilgan.