КРИПТОВАЛЮТАНИ ВУЖУДГА КЕЛИШИ ВА УНИ МУОМАЛАСИНИ ТАРТИБГА СОЛИШ БЎЙИЧА АСОСИЙ ЁНДАШУВЛАР - ПЎЛАТОВ , Алишер (YURIST AXBOROTNOMASI, 2023)
Мазкур мақолада инсоният эволюцияни янги босқичини бошлаб берган рақамли муносабатларни марказида криптовалюта ва уни афзалликлари кўрсатиб берилган. Криптовалюта тўловларининг жозибадор хусусияти шундаки, субъектлар ўртасидаги операциялар тўғридан-тўғри, воситачилар иштирокисиз, молия институтларини жалб қилмасдан амалга оширилади. Мазкур мақолада муаллиф ушбу хусусиятларни ҳисобга олган ҳолда, криптовалютанинг дунёда тартибга солиш ва тушуниш бўйича ёндашувлар кўриб чиқилди. Маълум бўлдики, криптовалюта нафақат бизнес учун афзалликларни келтириб чиқарди, балки ҳукуматлар ва ҳатто фойдаланувчилар учун ҳам бир қатор янги хавфларни келтириб чиқариши баҳоланди. Улар қаторида киберхавфсизлик, солиқ тўлашдан бўйин товлаш, ноқонуний фаолиятни рағбатлантириш ва терроризмни молиявий қўллаб-қувватлаш ва бошқаларнинг таъсири баҳоланди. Ушбу мақолада муаллиф томонидан миллий ва халқаро тажриба асосида Ўзбекистон қонунчилигида рақамли валютани ҳуқуқий мақомини аниқлашга қаратилган таҳлиллар ўтказилиб, миллий қонунчиликни такомиллаштиришга қаратилган таклифлар илгари сурилган. Ушбу мақолани тайёрлашда Мари Кюри тадқиқоти ва инновацион кадрлар алмашинуви грант дастури (Марказий Осиё қонуни, № 870647) томонидан қўллаб-қувватланган.