ЎЗБЕКИСТОНДА КОНСТИТУЦИЯВИЙ ШИКОЯТНИ АМАЛГА ОШИРИШНИНГ МУАММОЛАРИ - АБДУЛЛАЕВА , Мафтуна (YURIST AXBOROTNOMASI, 2023)
Мақолада конституциявий шикоят институти инсон ҳуқуқлари ва эркинликларини ҳимоя қилувчи воситаларидан бири сифатида таҳлил қилинади. Ушбу институтнинг муҳим хусусиятлари, конституциявий шикоятнинг моҳияти, унинг турлари ва асосий хусусиятлари бўйича маҳаллий ва хорижий тадқиқотчиларнинг нуқтаи назари ёритилади. Конституциявий шикоят институтини миллий қонунчиликда татбиқ этиш масаласи, шунингдек, ушбу институтни хорижий мамлакатларда қўллаш тажрибаси қиёсий жиҳатдан таҳлил қилинади. Ривожланишнинг ҳозирги босқичида Конституциявий суд ваколатларини модернизация қилиш тенденциялари ва имкониятлари алоҳида қайд этилган. Конституциявий суд фаолиятини фаоллаштириш ва самарадорлигини ошириш, айниқса инсон ҳуқуқлари ва эркинликларини ҳимоя қилиш даражасини ошириш мақсадида амалдаги қонунчиликка ўзгартиришлар киритиш таклиф қилинди.