МЕҲНАТ СОҲАСИДА БИРЛАШИШ ЭРКИНЛИГИ ПРИНЦИПИГА ОИД ХАЛҚАРО СТАНДАРТЛАРНИНГ ҲУҚУҚИЙ ТАБИАТИ - РАСУЛОВ , Журабек (YURIST AXBOROTNOMASI, 2023)
Мазкур мақолада меҳнат соҳасидаги фундаментал ҳуқуқлардан ҳисобланган бирлашиш эркинлиги ва жамоа музокараларини олиб бориш принципининг мазмуни таҳлил қилинган. Муаллиф универсал ва минтақавий даражада қабул қилинган халқаро шартномалар, хусусан, ХМТнинг иккита фундаментал конвенцияси - Бирлашмалар эркинлиги ва касаба уюшмаларига бирлашиш ҳуқуқини ҳимоя қилиш тўғрисидаги 87-сон ҳамда Жамоа музокараларини олиб бориш ва бирлашиш ҳуқуқи тўғрисидаги 98-сон конвенцияларнинг асосий хусусиятларини ёритган. Бирлашиш эркинлиги ва жамоа музокаралари олиб бориш ҳуқуқи ХМТнинг бутун фаолияти давомида энг муҳим қадриятлари ҳисобланиши, бугунги кунга келиб ХМТ доирасида бирлашиш эркинлиги ва жамоа музокараларини олиб бориш масалаларига алоқалар халқаро-ҳуқуқий ҳужжатлар мажмуи шаклланганлиги ҳақида хулосалар қилинган.