ЎЗБЕКИСТОНДА НОДАВЛАТ НОТИЖОРАТ ТАШКИЛОТЛАР ТАРИХИ ВА РИВОЖЛАНИШИНИНГ АСОСИЙ ТЕНДЕНЦИЯЛАРИ - НАРИМАНОВ, Бекзод (YURIST AXBOROTNOMASI, 2020)
Мазкур мақолада Ўзбекистонда нодавлат нотижорат ташкилотлари илк кўринишларининг вужудга келиши, ривожланишининг асосий тенденциялари, Ўзбекистонда мустақилликка қадар нодавлат нотижорат ташкилотлари ривожланишининг асосий хусусиятлари ва мустақилликка эришилгандан сўнг нодавлат секторнинг ривожланиш тенденциялари баён қилинган. Унда аввало нодавлат нотижорат ташкилотларининг фуқаролик жамияти институтлари тизимидаги тутган ўрни ҳамда таҳлил қилинади. Сўнгра даврий нуқтаи назардан Ўзбекистонда нодавлат нотижорат ташкилотлари илк кўринишлари сифатида хайрия ташкилотлари, хонликлар даврида ёш маърифатпарварлар ҳаракати, Собиқ иттифоқ давридаги турли уюшмаларнинг ўзига хос хусусиятлари ўрганилади. Мустақиллик даврида нодавлат нотижорат ташкилотлари соҳасидаги ислоҳотлар тарихий босқичларга бўлиниб таҳлил қилинади. Тадқиқотлар натижасида олинган билим ва кўникмалар асосида фуқаролик жамияти институтлари ва “учинчи сектор”ни такомиллаштириш бўйича таклифлар берилади.