RAMSAR KONVENSIYASINING O‘ZBEKISTON RESPUBLIKASI QONUNCHILIGIDA IMPLEMENTATSIYASI - MINGBOYEVA , Sakinabonu (YURIST AXBOROTNOMASI, 2026)
Mazkur maqolada Ramsar konvensiyasining O‘zbekiston Respublikasi qonunchiligida implementatsiyasi normativ-huquqiy, institutsional hamda qiyosiy-huquqiy yondashuvlar asosida kompleks tahlil qilinadi. Maqolaning maqsadi Konvensiya talablarining milliy huquq tizimiga integratsiyalashuv darajasi va samaradorligini aniqlashdan iborat. Maqola doirasida xalqaro ahamiyatga molik botqoqli hududlarni ro‘yxatga olish, ularning ekologik xarakterini saqlash hamda oqilona foydalanish tamoyilini ta’minlash mexanizmlari tizimli ravishda ko‘rib chiqiladi. Tahlillar natijasida O‘zbekiston Respublikasida mazkur majburiyatlarning normativ asoslari shakllanganligi, biroq ularning amaliy qo‘llanilishida ayrim tizimli muammolar saqlanib qolayotgani asoslandi. Xususan, “ekologik xarakter” va “oqilona foydalanish” tushunchalarining milliy qonunchilikda aniq mezonlar bilan mustahkamlanmagani aniqlanadi. Shuningdek, muhofaza etiladigan tabiiy hududlar instituti hamda suv va ekologiya sohasidagi normativ-huquqiy hujjatlar mavjud bo‘lishiga qaramay, ular o‘rtasida yetarli darajada integratsiya va muvofiqlashtirish ta’minlanmagani ko‘rsatib beriladi. Monitoring va boshqaruv mexanizmlarining samaradorligi institutsional va metodologik cheklovlar bilan izohlanadi. Muallif tomonidan “oqilona foydalanish” tushunchasining ekologik yaxlitlik, barqaror yuklama, ehtiyotkorlik prinsipi, adaptiv boshqaruv hamda sektorlararo muvofiqlashtirish mezonlari asosida normativ talqini taklif etiladi. Mazkur yondashuv indikatorlar tizimi, boshqaruv rejimi va huquqiy oqibatlar o‘rtasidagi uzviy bog‘liqlikni ta’minlash orqali Konvensiya talablarini samarali institutsionallashtirish zaruratini asoslaydi.