MUHOFAZA ETILADIGAN TABIIY HUDUDLARDA TURIZMNING ROLI: BARQAROR RIVOJLANISH VA ATROF-MUHITNI MUHOFAZA QILISH - ALLOBERDIYEVA , Durdona (YURIST AXBOROTNOMASI, 2026)
Maqolada turizmning muhofaza qilinadigan tabiiy hududlarda barqaror rivojlanish va atrof-muhitni muhofaza qilishga qanday hissa qo‘shishi o‘rganildi. Turizm va tabiatni muhofaza qilish o‘rtasidagi bog‘liqlik, shuningdek, ularning iqtisodiyot, jamiyat va atrof-muhitga ta’siri XXI asrda turizmning rivojlanishi va jahon tendensiyalari nuqtai nazaridan aniqlangan. Stokgolm konferensiyasi (1972), BMTning Rio konvensiyalari (1992), 79/409/EEC va 92/43/EEC Direktivalari hamda Natura 2000 tarmog‘i kabi xalqaro va mintaqaviy tartibga solish tizimlariga asoslanib, tadqiqotda muhofaza qilinadigan hududlarni yaratish va boshqarish ko‘rib chiqildi. Bundan tashqari, maqolada turizm bilan bog‘liq daromadlar yaqin atrofdagi jamoalarning ijtimoiy-iqtisodiy o‘sishi va ekologik maqsadlarga erishishda qanchalik muhim ekanligi ta’kidlangan. Tadqiqotda axborot, bilim va aqlli boshqaruv barqaror turizmning muvozanatli o‘sishiga qanday olib kelishi mumkinligi ko‘rsatilgan. Maqola Bioxilma-xillik bo‘yicha Kunming-Monreal global dasturining 30x30 3-maqsadi doirasida 2030-yilga kelib quruqlik va dengiz hududlarining kamida 30 foizini saqlab qolish, shuningdek, qo‘shimcha muhofaza qilinadigan hududlarni yaratish va ularni boshqarish bo‘yicha ilmiy asoslangan qarorlar qabul qilish zarurligini ta’kidlaydi. Ushbu maqola muhofaza etiladigan tabiiy hududlarda turizmni boshqarish, barqaror rivojlanish rejalarini tuzish va mahalliy jamoalar bilan hamkorlikni rag‘batlantirish uchun qimmatli ilmiy manba hisoblanadi.