KONSTITUTSIYAVIY SUD FAOLIYATIDA RAQAMLASHTIRISH: XALQARO TAJRIBA VA O‘ZBEKISTON UCHUN ISTIQBOLLAR - NURMAMATOVA, Noila (YURIST AXBOROTNOMASI, 2026)
Mazkur ilmiy maqolada konstitutsiyaviy sudlar faoliyatini raqamlashtirish jarayoni zamonaviy konstitutsiyaviy odil sudlovni ta’minlash omili sifatida qiyosiy- huquqiy tahlil qilinadi. Raqamli texnologiyalarning konstitutsiyaviy sud ish yurituviga joriy etilishi sudlovga kirishish imkoniyatlarini kengaytirish, sud ochiqligi va shaffofligini kuchaytirish hamda aholining konstitutsiyaviy huquqlarini himoya qilish mexanizmlarini takomillashtirish nuqtai nazaridan yoritilgan. Maqolada Indoneziya, Janubiy Koreya va Yevropa mamlakatlari, shuningdek, Rossiya, Qozog‘iston, Belarus davlatlari konstitutsiyaviy sudlari tajribasi asosida elektron sud platformalari, videokonferensaloqa va sun’iy intellekt texnologiyalarining amaliy qo‘llanilishi qiyosiy tahlil qilinadi. Shu bilan birga, mazkur texnologiyalarning protsessual adolatni ta’minlashdagi o‘rni, sud muhokamasida “eshitilganlik hissi” hamda sud tizimiga bo‘lgan ishonchga ta’siri baholanadi. Maqolada konstitutsiyaviy sud ish yurituvini raqamlashtirish jarayoni texnik modernizatsiya bilan cheklanmasdan, konstitutsiyaviy qadriyatlar — odil sudlov, protsessual tenglik va ochiqlik tamoyillarini mustahkamlovchi huquqiy institut sifatida namoyon bo‘lishi asoslab beriladi. Shuningdek, O‘zbekiston Respublikasida konstitutsiyaviy sud faoliyatini raqamlashtirish istiqbollari xalqaro tajriba asosida takliflar bilan boyitilgan bo‘lib, ularni milliy huquqiy tizimga moslashtirish va joriy etish masalalari ham alohida tahlil qilinadi.