O‘ZBEKISTON RESPUBLIKASIDA MA’MURIY SUDLAR FAOLIYATINING RIVOJLANISH TENDENSIYASI - RAXMONOV, Zafarjon (YURIST AXBOROTNOMASI, 2025)
Mazkur ilmiy maqolada O‘zbekiston Respublikasida ma’muriy sudlar faoliyatining shakllanishi, huquqiy asoslari hamda rivojlanish tendensiyalari kompleks va tizimli tarzda tahlil qilingan. Tadqiqotda ma’muriy sudlov institutining evolyutsiyasi davlat mustaqilligining dastlabki yillaridan boshlab hozirgi kunga qadar amalga oshirilgan sud-huquq islohotlari, qonunchilikdagi o‘zgarishlar va sud amaliyotida shakllangan tendensiyalar asosida yoritilgan. Muallif tomonidan ma’muriy sudlov rivoji uch bosqichga ajratilib, har bir bosqichning o‘ziga xos institutsional, protsessual va funksional xususiyatlari ochib berilgan. Ayniqsa, ma’muriy sudlarning alohida sud turi sifatida tashkil etilishi fuqarolar va yuridik shaxslarni davlat boshqaruvi organlari hamda ular mansabdor shaxslarining g‘ayriqonuniy qarorlari, harakatlari yoki harakatsizligidan himoya qilishda muhim huquqiy kafolat sifatida baholangan. Shuningdek, maqolada ma’muriy sud ishlarini yuritishning protsessual mexanizmlarini takomillashtirish, sud qarorlari ijrosini ta’minlash, sud jarayonida taraflarning tengligi va tortishuvchanlik prinsiplarini kuchaytirishga qaratilgan islohotlar ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilingan. Tadqiqot natijalari ma’muriy sudlov institutining inson huquq va erkinliklarini ta’minlashda, shuningdek, davlat va fuqaro o‘rtasidagi ommaviy-huquqiy munosabatlarda qonuniylikni ta’minlashdagi ahamiyati tobora ortib borayotganini ko‘rsatadi.