JINOYAT SUBYEKTI FAKULTATIV BELGILARI KLASSIFIKATSIYASI - KARAKETOVA, Dilnoza (YURIST AXBOROTNOMASI, 2025)
Maqolada jinoyat subyektining fakultativ belgilari va ularning turli asoslarga ko‘ra klassifikatsiyasi qilinishi tahlil etilgan. Maxsus subyekt va fakultativ belgilar o‘rtasidagi farqlar, ularning jinoyat huquqi nazariyasi hamda sud amaliyotidagi ahamiyati ko‘rsatib o‘tilgan. Tadqiqot jarayonida mamlakatimiz sudlari tomonidan 2023–2025 yillarda ko‘rib chiqilgan 500 dan ortiq sud hukmlarini o‘rganish asosida jinoyat subyektining yoshi, jinsi, sog‘lig‘ining holati, jabrlanuvchi bilan munosabati, kasbi va lavozimi, fuqaroligi hamda ilgari sudlanganligi kabi fakultativ belgilarning qonunchilik va jazo tayinlashdagi o‘rni muhokama qilingan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, jinoyat subyektining fakultativ belgilari jinoyatchining shaxsini to‘liq ifoda etib, sud tomonidan jazoni og‘irlashtiruvchi yoki yengillashtiruvchi holat sifatida, shuningdek javobgarlikdan yoki jazodan ozod qilishda eʼtiborga olinadi.