MA’MURIY SUDDA DASTLABKI ESHITUV INSTITUTINI JORIY ETISH ISTIQBOLLARI - AXMEDOV, Dilshod (YURIST AXBOROTNOMASI, 2025)
Mazkur maqolada ma’muriy sud ishlarini yuritishda joriy etilayotgan dastlabki eshituv institutining huquqiy mohiyati, vazifalari va amaldagi ahamiyati tahlil etilgan. Yangi protsessual bosqich sifatida dastlabki eshituv sudya va taraflarga asosiy muhokamagacha ishni tayyorlash, e’tirozlarni aniqlashtirish, dalillarni yig‘ish hamda protsessual kamchiliklarni bartaraf etish imkoniyatini beradi. Maqolada mazkur institutning joriy etilishi ishlarni tezkor, sifatli va adolatli ko‘rib chiqish, fuqarolarning huquqlarini himoya qilish uchun qo‘shimcha huquqiy kafolatlar yaratishi ta’kidlanadi. Rossiya Federatsiyasi va rivojlangan Yevropa davlatlari (Germaniya, Fransiya) tajribalari qiyosiy tahlil qilingan holda, O‘zbekistonda joriy etilayotgan yangi tartibning xalqaro standartlarga uyg‘unligi asoslab berilgan. Ilmiy yangilik sifatida dastlabki eshituvning milliy ma’muriy sud tizimida ishlarning tezkor hal etilishi, sud yuklamasini kamaytirish va protsessual adolatni ta’minlashdagi amaliy ahamiyati asoslab berilgan. Muallif ushbu institutning joriy etilishi fuqarolarning sud orqali himoya huquqini amaliy jihatdan mustahkamlashi va ma’muriy adolat samaradorligini oshirishini ta’kidlaydi.