ADLIYA ORGANLARI VA MUASSASALARI FAOLIYATINI TAKOMILLASHTIRISHNING USTUVOR YO‘NALISHLARI - G‘AFUROVA, Nozimaxon (YURIST AXBOROTNOMASI, 2025)
Maqola O‘zbekiston adliya organlarining raqamlashtirish orqali faoliyatini zamonaviylashtirish, davlat xizmatlari sifatini oshirish va huquqni qo‘llash amaliyotida shaffoflik hamda samaradorlikni taʼminlash masalalariga bag‘ishlangan. Muallif davlat siyosati hujjatlari va amaliy chora-tadbirlar asosida adliya tizimini raqamlashtirishning nazariy va amaliy jihatlarini tahlil qiladi. Maqolada huquqiy-hokimiyat hujjatlari, davlat dasturlari hamda xalqaro tajriba misollari (Estoniya, Janubiy Koreya, Singapur va boshqalar) asosida tizimli tahlil o‘tkazilgan. Muallif adliya organlarining hozirgi imkoniyatlari, amalga oshirilgan loyihalar va mavjud kamchiliklarni solishtirma tahlil orqali ko‘rsatadi hamda “Raqamli adliya” modelining tarkibiy elementlarini belgilaydi. Adliya organlarining funksiyalarini raqamlashtirish davlat xizmatlarining samaradorligini va fuqarolarga xizmat ko‘rsatish sifatini oshiradi, bu esa huquqiy ongni kuchaytirish va korrupsiya xavfini kamaytirishga xizmat qilishi asoslab berilgan. O‘zbekiston adliya tizimida bir qator axborot tizimlari joriy etilgan (masalan, “e-notarius”, “e-huquqshunos”, “e-qaror” axborot tizimi, mobil identifikatsiya tizimlari), biroq davlat xizmatining hanuz to‘liq elektronlashtirilmaganligi va tizimli muammolar mavjudligi yoritilgan. Natijada, raqamli arxitektura, integratsiya, yagona identifikatsiya (SSO), huquqiy targ‘ibot uchun markaziy platforma va axborot tizimlarini yangilash zaruriyati taʼkidlangan.