SHOVQIN VA INSONNING QULAY ATROF-MUHITGA BO‘LGAN HUQUQI - TURDIYEV, Bobir (YURIST AXBOROTNOMASI, 2025)
Shovqin insonning hayot sifati va salomatligiga salbiy ta’sir ko‘rsatadigan jiddiy muammodir. Tadqiqotlarga ko‘ra 10-15 foiz insonlar shovqinga yuqori sezgir bo‘lib, bu stress, uyqu buzilishi va eshitish qobiliyatini yo‘qotish kabi turli kasalliklarga olib kelishi mumkin. Atrof-muhitni muhofaza qilish bo‘yicha Yevropa agentligi shovqinni havoning ifloslanishidan keyingi ikkinchi muhim ekologik muammo sifatida ta’kidlaydi. Qulay atrof-muhitga bo‘lgan huquq nafaqat toza havo, suv va oziq-ovqatga ega bo‘lishni, balki shovqinni samarali nazorat qilishni ham o‘z ichiga oladi. Ushbu maqolada shovqin, uning salbiy oqibatlari va uni yumshatish choralari bilan bog‘liq milliy va xalqaro standartlar, xorijiy davlatlar qonunchiligi va amaliyoti ko‘rib chiqiladi. Qulay va shovqinsiz atrof-muhitni ta’minlash uchun huquqiy va institutsional mexanizmlarni yaratish muhimligi ta’kidlanadi. Maqola shovqin monitoringi milliy tizimini yaratish, shovqin ma’lumotlariga kirishni yaxshilash, shovqinning ta’sir qilish vaqti bo‘yicha me’yoriy hujjatlar va standartlardagi qarama-qarshiliklarni bartaraf etish, shuningdek, transport va qurilish kabi sohalarda shovqin me’yorlariga rioya qilishga oid tashabbuslarni ilgari suradi.