ЎЗБЕКИСТОНДА НОРМАТИВ-ҲУҚУҚИЙ ҲУЖЖАТЛАР ЛОЙИҲАЛАРИНИНГ ЖАМОАТЧИЛИК ЭКСПЕРТИЗАСИ: ЗАМОНАВИЙ ЁНДАШУВЛАР ВА РИВОЖЛАНТИРИШ ЙЎЛЛАРИ - НАЗАРОВ, Шавкат (YURIST AXBOROTNOMASI, 2025)
Мақолада Ўзбекистонда норматив-ҳуқуқий ҳужжатлар лойиҳалари бўйича жамоатчилик экспертизаси механизмларини такомиллаштиришнинг долзарб масалалари тизимли равишда кўриб чиқилган. Тадқиқотда АҚШнинг “Notice and Comment” тизими, Европа Иттифоқининг иштирокчи мулоқот модели, Жанубий Кореянинг “E-People” портали ва Япониянинг тартибга солишни олдиндан баҳолаш механизми каби илғор халқаро тажрибалар чуқур таҳлил қилинган. Ўзбекистондаги “Regulation.gov.uz” порталининг ҳозирги фаолияти, унинг имкониятлари ва чекловлари кўрсатилиб, такомиллаштириш йўллари белгиланган. Жамоатчилик ьэкспертизасининг назарий-методологик асослари, халқаро стандартлар ва миллий қонунчиликдаги бўшлиқлар комплекс равишда ўрганилган. Муаллиф жамоатчилик экспертизаси самарадорлигини ошириш учун концептуал модел яратиш, қонунчилик базасини такомиллаштириш, электрон платформаларни ривожлантириш бўйича илмий асосланган аниқ таклифлар берган. Тадқиқот натижасида норматив-ҳуқуқий ҳужжатлар сифатини назорат қилишнинг самарали механизмлари ишлаб чиқилган ва фуқаролик жамияти институтларининг қонун ижодкорлигидаги фаол иштирокини таъминлаш йўллари аниқлаштирилган. Илмий тадқиқот жамоатчилик назоратини кучайтириш ва демократик бошқарув тамойилларини амалга ошириш соҳасига муҳим ҳисса қўшади.