ВОЯГА ЕТМАГАН ЖАБРЛАНУВЧИЛАРНИНГ ҚОНУНИЙ МАНФААТЛАРИ ТАЪМИНЛАШДА ТЕРГОВ ОРГАНЛАРИ ФАОЛИЯТИНИНГ САМАРДОРЛИГИНИ ОШИРИШ - ЗОИРОВА, Иродабегим (YURIST AXBOROTNOMASI, 2025)
Мақолада вояга етмаган жабрланувчиларнинг ҳуқуқ ва қонуний манфаатларини таъминлашда тергов органлари фаолияти самардорлигини ошириш масалалари таҳлил қилинган. Амалдаги қонунчилик ҳамда соҳа мутахассислари мулоҳазаларининг таҳлили натижасида, тергов жараёнларида аниқ, тизимли тартиб-қоидаларнинг мавжуд эмаслиги вояга етмаган жабрланувчиларнинг қонуний манфаатларини етарли даражада таъминланмаслилига олиб келаётган омиллар аниқланган. Филиппин, АҚШ ва Канада тажрибаси асосида болаларга мос, психо-эмоционал ҳолатни ҳисобга олувчи ёндашувлар ўрганилган. Халқаро стандартлар таҳлили асосида вояга етмаган жабрланувчиларни сўроқ қилиш учун махсус йўриқнома ишлаб чиқиш зарурати асосланган. Вояга етмаган жабрланувчиларни терговчилар томонидан сўроқ қилишнинг замонавий ва самарали усулларига доир йўриқнома ишлаб чиқиш бўйича тавсиялар келтирилиб, бундай ҳужжатнинг амалиётда қўлланилиши терговнинг самарадорлигини ошириш ва болалар ҳуқуқларини кафолатлашда муҳим аҳамият касб этади.