ТОВАР БЕЛГИЛАРИНИНГ РАҚАМЛИ МУҲИТДА ҲУҚУҚИЙ МУҲОФАЗАСИ: ХАЛҚАРО ТАЖРИБА ВА ЎЗБЕКИСТОН ҚОНУНЧИЛИГИНИ ТАКОМИЛЛАШТИРИШ МАСАЛАЛАРИ - БАБАКУЛОВ, Зафар (YURIST AXBOROTNOMASI, 2025)
Маълум бўлишича, рақамли муҳитда товар белгиларининг ҳуқуқий муҳофазаси мураккаб ва кўп қиррали ёндашувни талаб этади. Ушбу мақолада халқаро ҳуқуқий тажриба ҳамда Ўзбекистон қонунчилигини такомиллаштириш масалалари ўзаро боғлиқ ҳолда комплекс таҳлил қилинган. Аниқланишича, рақамли иқтисодиёт шароитида товар белгиларининг иқтисодий ва ҳуқуқий аҳамияти изчил ортиб бормоқда. Шунингдек, ўрнатилдики, АҚШ, Европа Иттифоқи ва бошқа илғор юрисдикцияларда “safe harbor”, “noticeand- action” ва UDRP каби механизмлар амалиётда самарали қўлланиб, интеллектуал мулкни рақамли платформаларда ҳимоя қилишнинг асосий воситаларидан бирига айланмоқда. Мақолада рақамли воситачиларнинг ҳуқуқий мақоми, онлайн платформаларнинг жавобгарлик чегаралари ва домен номлари орқали амалга оширилаётган ҳуқуқбузарликларни ҳал этиш тизимлари қиёсий-ҳуқуқий жиҳатдан кенг кўламда кўриб чиқилган. Жумладан, автоматлаштирилган мониторинг, контентни ўчириш ва блоклаш каби механизмларнинг ҳуқуқий асослари таҳлил этилади. Таъсир баҳоланганда, Ўзбекистон Республикасида амалда бўлган қонунчиликнинг рақамли муҳитнинг реал эҳтиёж ва таҳдидларига тўлиқ мос келмаслиги аниқланди. Шу муносабат билан “Ахборотлаштириш тўғрисида”ги Қонун ҳамда Интеллектуал мулк тўғрисидаги Қонунларга тегишли ҳуқуқий тушунчаларни киритиш ва халқаро тажриба асосида янги ҳуқуқий механизмларни жорий этиш бўйича аниқ норматив таклифлар илгари сурилди.