КРИМИНОЛОГИЯДА САБАБИЯТ - КАРАКЕТОВА , Дилноза (YURIST AXBOROTNOMASI, 2025)
Мақолада жиноятчилик сабабларига оид асосий ёндашувлар таҳлил қилинган. Классик ёндашувлар вакиллари Чезаре Беккарианинг “Жазо назарияси”, Чезаре Ломброзонинг “Антропологик мактаб назарияси”, Иеремия Бентамнинг “Ирода эркинлиги назарияси” ва Эмил Дюркгеймнинг “Аномия назарияси”, ижтимоий-психологик ёндашувлар вакилларининг “Дифференциал боғлиқлик (табақалаштирилган) назарияси”, “Бегоналаштириш назарияси”, “Нейтрализация назарияси”, “Субмаданият назарияси”, “Дрейф (кеманинг курсдан оғиши) назарияси”, “Стигмация назарияси” ўрганилган. Муаллиф иқтисодий, ижтимоий-маданий, психологик, оилавий ва ижтимоий омилларни ҳисобга олган ҳолда жиноятчилик сабабларини бир неча мезонларга кўра таснифлашга ҳаракат қилган.