ЖИНОЯТ ПРОЦЕССИДА КЎЗДАН КЕЧИРИШ: ЎЗБЕКИСТОН ВА ХОРИЖИЙ МАМЛАКАТЛАР ҚОНУНЧИЛИГИ ҚИЁСИЙ-ҲУҚУҚИЙ ТАҲЛИЛИ - ИМОМНАЗАРОВ , Алишер (YURIST AXBOROTNOMASI, 2024)
Мазкур мақола хорижий мамлакатлар қонунчилигида кўздан кечириш билан боғлиқ нормаларни таҳлил қилишга бағишланган. Муаллиф Россия Федерацияси, Қозоғистон, Япония, Германия ва Хитой каби давлатларнинг жиноят-процессуал кодексларида кўздан кечириш тергов ҳаракатига оид нормаларни ўрганиб чиққан. Таҳлил натижасида аниқланишича, кўпгина давлатларда кўздан кечириш гувоҳлантириш, эксгумация, тинтув каби бошқа тергов ҳаракатлари билан бирга тартибга солинган. Шунингдек, кўздан кечириш турлари Ўзбекистон қонунчилигидагига нисбатан камроқ эканлиги қайд этилган. Муҳим жиҳатлардан бири сифатида турар жойда кўздан кечириш ўтказиш учун суд санкцияси талаб этилиши келтирилган. Мақолада хорижий тажрибани ўрганиш асосида Ўзбекистон Республикаси Жиноят-процессуал кодексига бир қатор ўзгартиш ва қўшимчалар киритиш бўйича таклифлар илгари сурилган. Жумладан, қўшимча ва қайта кўздан кечириш, ашёвий далилларни кўздан кечириш ва сақлаш каби янги нормаларни киритиш таклиф этилган.