МАЖБУРИЙ ЛИЦЕНЗИЯНИНГ ҲУҚУҚИЙ ТАБИАТИ: МУАЛЛИФЛИК ҲУҚУҚИ ВА САНОАТ МУЛКИ ОБЪЕКТЛАРИ МИСОЛИДА - ЮЛДАШОВ , Абдумумин (YURIST AXBOROTNOMASI, 2024)
Ушбу мақолада саноат мулки объектлари, хусусан ихтиро ва фойдали моделларга нисбатан мажбурий лицензия тартиб-қоидалари, унинг келиб чиқиш тарихи, унга доир Ўзбекистон қонунчилиги нормалари билан боғлиқ масалалар ёритилган. Хусусан, бунда мажбурий лицензиянинг шартлари, патент эгаси ва фойдаланувчи ўртасидаги муносабатлар, ваколатли органнинг вазифалари, Жаҳон савдо ташкилотининг ТРИПС битими нормаларидан келиб чиққан ҳолда қонунчиликдан амалиётда қўллаш билан боғлиқ жиҳатлар тадқиқ қилинган ҳамда таҳлиллар билдирилган. Шунингдек, бу йўналишдаги бир қатор хорижий мамлакатлар тажрибаси ва уларнинг суд амалиёти хусусида ҳам сўз юритилган. Мақолада, шунингдек патент эгаларининг ҳуқуқларини ҳимоя қилиш ва муҳим технология ва инновациялардан фойдаланишда жамоат манфаатларини илгари суриш ўртасидаги мувозанатни сақлашда мажбурий лицензиянинг тутган ўрни бўйича илмий-назарий хулосалар қилинган.