ЎЗБЕКИСТОН РЕСПУБЛИКАСИДА ОДДИЙ ШИРКАТ ШАРТНОМАСИНИ ҚЎЛЛАШ ИСТИҚБОЛЛАРИ - ДЖУМАНОВ , Аскар (YURIST AXBOROTNOMASI, 2024)
Мақола Ўзбекистон Республикасида оддий ширкат шартномасининг ҳуқуқий табиати ва қўлланилишига бағишланган. Муаллиф оддий ширкат институтининг ривожланиш тарихини, Рим ҳуқуқидан бошлаб, француз ва немис ҳуқуқ тизимлари каби турли ҳуқуқий тизимлардаги эволюциясини таҳлил қилади. Асосий эътибор замонавий шароитларда оддий ширкат шартномаси қандай фаолият кўрсатиши ва иштирокчиларга қандай ҳуқуқий ва иқтисодий афзалликлар беришига қаратилган. Тадқиқотнинг мақсади Ўзбекистонда оддий ширкатнинг ҳуқуқий тартибга солиниши ҳолатини баҳолаш ва уни қўллаш билан боғлиқ асосий ҳуқуқий муаммоларни аниқлашдан иборат. Хусусан, ҳуқуқий шахс, солиқ ҳисоби ва хорижий шахсларнинг оддий ширкатда иштирок этиш имкониятлари масалалари кўриб чиқилади. Тадқиқот натижасида муаллиф оддий ширкатлар учун ҳуқуқий базани яхшилаш мақсадида Ўзбекистон қонунчилигини модернизация қилиш зарурлиги тўғрисида хулоса қилади. Бу терминларни бирхиллаштириш, қонунчиликдаги бўшлиқларни бартараф этиш ва барча шахсларга оддий ширкат шартномаларини тузиш ҳуқуқини беришни ўз ичига олади.