ИНТЕЛЛЕКТУАЛ МУЛК СОҲАСИДА СУНЪИЙ ИНТЕЛЛЕКТ ТЕХНОЛОГИЯЛАРИНИ ҲУҚУҚИЙ ТАРТИБГА СОЛИШ МАСАЛАЛАРИ - КАНЬЯЗОВ , Есемурат (YURIST AXBOROTNOMASI, 2024)
Мақолада сунъий интеллектдан фойдаланиш билан боғлиқ интеллектуал мулк соҳасидаги долзарб муаммолар кўриб чиқилади. Сунъий интеллект технологияларининг ривожланиши билан ушбу тизимлар томонидан яратилган ишларнинг ҳолатини аниқлашда қийинчиликлар пайдо бўлади. Амалдаги муаллифлик ҳуқуқи тўғрисидаги қонунлар доирасида бундай асарларнинг муаллифлиги ва уларнинг ҳуқуқий мақомини аниқлаш асосий масалалардан биридир. Мавжуд муаллифлик ҳуқуқи қонунлари, қоида тариқасида, ижодий ишнинг жисмоний муаллифининг мавжудлигини назарда тутади. Бироқ, сунъий интеллект контекстида ушбу ёндашувни қайта кўриб чиқиш зарурати мавжуд. Сунъий интеллект муаллифлиги тан олиниши ёки инсон дастурчисига тегишли бўлиши керакми деган савол ҳал қилинмаган. Ўзбекистон Республикаси қонунчилигига ҳаволада муҳокама қилинаётган мавзунинг халқаро ҳуқуқий нормалар ва амалиёт нуқтаи назаридан долзарблиги таъкидланган. Мақолада чет еллик олимларнинг фикрлари ҳам муҳокама қилинди.