ҲИМОЯ ҚИЛИНАДИГАН ШАХСЛАРГА НИСБАТАН ЖИНОЯТ ПРОЦЕССИ ИШТИРОКЧИЛАРИНИНГ ХАВФСИЗЛИГИНИ ТАЪМИНЛАШНИ ҚЎЛЛАШНИНГ САБАБЛАРИ, АСОСЛАРИ ВА МЕЗОНЛАРИ - УМАРХОНОВ , Азизхон (YURIST AXBOROTNOMASI, 2024)
Жиноят процессининг вазифаларини самарали амалга ошириш учун ҳимоя қилинадиган шахсларга нисбатан жиноят процесси иштирокчиларининг хавфсизлигини таъминлаш ва уларни давлат томонидан ҳимоя қилиш тизимини амалга ошириш муаммоси узоқ вақт давомида илмий тадқиқотлар мавзуси бўлиб келди. Ҳимоя қилинадиган шахсларга нисбатан жиноят процесси иштирокчиларининг хавфсизлигини таъминлаш давлатларнинг жиноят-процессуал қонунчилигида ёки норматив-ҳуқуқий ҳужжатлар тартибга солинади. Албатта, бундай шахсларнинг хавфсизлигини таъминлаш бўйича чора-тадбирлар мажмуи хилма-хил бўлиб, жиноий-процессуал воситаларни, алоҳида эҳтиёт чораларини қўллашни, махсус хавфсизлик чораларини ва ижтимоий ҳимоя чораларини ўз ичига олади. Шу нуқтаи назардан, ушбу мақолада муаллиф жиноят процессида ҳимоя қилинадиган шахслар хавфсизлигини таъминлашнинг асослари ва мезонларини илмий асослаб берган.