МАЖБУРИЙ МЕҲНАТНИ ТУГАТИШ БЎЙИЧА ХАЛҚАРО ВА МИНТАҚАВИЙ СТАНДАРТЛАРНИНГ ШАКЛЛАНИШИ - РАСУЛОВ , Журабек (YURIST AXBOROTNOMASI, 2021)
Мазкур мақолада мажбурий меҳнатни тугатиш бўйича халқаро ва минтақавий стандартларнинг шаклланиши жараёнлари, Халқаро Меҳнат Ташкилоти, Бирлашган Миллатлар Ташкилоти доирасида, шунингдек минтақавий даражада қабул қилинган халқаро ва минтақавий ҳужжатлар таҳлил қилинган. Мажбурий меҳнатнинг дастлабки кўринишлари сифатида қулликка қарши кураш, БМТ ва ХМТ томонидан мажбурий меҳнатни тугатиш бўйича ҳужжатларни ишлаб чиқишнинг ташкилий жиҳатлари, мазкур амалиётнинг турли шаклларда намоён бўлиши, мажбурий меҳнат ҳисобланмайдиган ҳолатларнинг халқаро ва минтақавий ҳужжатларда мустаҳкамланиши тадқиқ қилинган. Хусусан, минтақавий даражада қабул қилинган инсон ҳуқуқларига оид ҳужжатларда мажбурий меҳнат ва у билан боғлиқ амалиёт масалалари ўрганилган. Мажбурий меҳнатни тугатиш бўйича халқаро-ҳуқуқий ҳужжатлар тизимининг шаклланганлиги ва бунда Халқаро Меҳнат Ташкилоти асосий конвенцияларининг аҳамияти бўйича хулосалар қилинган.