МИГРАЦИЯ ЖАРАЁНЛАРИНИ БОШҚАРИШНИНГ ЗАМОНАВИЙ МОДЕЛЛАРИ - ИСОҚОВ, Луқмонжон (YURIST AXBOROTNOMASI, 2020)
Ушбу мақолада миграция жараёнларини бошқаришнинг замонавий моделлари кўриб чиқилади. Шунингдек, миграция масаласига оид халқаро стандартлар ва ёндашувлар ўрганилган. Муаллиф томонидан ташқи меҳнат миграциясини чеклаш ва рағбатлантириш элементларини ўзида мужассам этувчи аралаш модели ишлаб чиқилган. Миграцияни давлат томонидан бошқаришнинг аралаш моделининг ўзига хос хусусияти шундаки, у етти асосий мезонга асосланади: 1. Миграция ҳуқуқининг конституциявий кафолатланганлиги; 2. Миграция соҳасидаги миллий қонунчиликнинг халқаро ҳуқуқ нормаларига мувофиқлиги; 3. Мамлакатнинг миграция бўйича халқаро ташкилотлар ҳамжамиятига интеграциялашганлиги; 4. Миграция соҳасидаги давлат сиёсати концепциясининг мавжудлиги; 5. Миграция сиёсати бўйича ягона ихтисослашган орган мавжудлиги; 6. Миграция қонунчилигининг ягона ҳуқуқ соҳасига консолидациялашганлиги; 7. Миграцияни тартибга солишга қаратилган замонавий маъмурий усуллардан фойдаланилганлиги.