ЎЗБЕКИСТОН РЕСПУБЛИКАСИДА МУАЛЛИФЛАР ТОМОНИДАН МУЛК ҲУҚУҚИНИ АМАЛГА ОШИРИШ УСУЛЛАРИ ВА ҲУҚУҚНИ ҚЎЛЛАШ АМАЛИЁТИНИНГ ҲУҚУҚИЙ ТАҲЛИЛИ - БАҲРАМОВА , Моҳинур (YURIST AXBOROTNOMASI, 2023)
Мақолада муаллифлик ҳуқуқи ва уни ҳимоя қилиниши, шахснинг ўз асарларига бўлган ҳуқуқи мутлақ тан олиниши ҳамда уни турли тарзда бузиш мумкин эмаслиги, улар дахлсиз эканлиги ҳамда қонун билан қўриқланиши, бўйсунмаслик ҳолатларида эса жазо қўллаш таҳдиди мавжудлигини кенгроқ ўрганиш ҳамда хориж мамлакатларида мазкур ҳуқуқ тушунчаси билан кенгроқ танишиш ва миллий қонунчилик билан таққослаш, мазкур ҳуқуқ соҳасидаги камчиликлар таҳлил этилди.Ҳозирда ушбу соҳа мамлакатимизга тезлик билан ривожланиб кириб келаётганлиги сабабли, ҳимояни таъминлаш қийинлашиб ҳаётий заруратга айланаётганлиги ўрганилди. Шунингдек, бугунги кунда, Ўзбекистонда муаллифлик ҳуқуқи ҳимоясининг ҳолати ва жараёнлари, ўзи қайси ҳуқуқ эгаларининг номидан иш кўраётган бўлса, шу ҳуқуқ эгаларининг номидан ва улардан олинган ваколатлар асосида тўланадиган ҳақ миқдорини ва шартномаларнинг тузилишига доир бошқа шартларни фойдаланувчилар билан келишиб олиши, бундай ташкилот бошқараётган ҳуқуқлардан фойдаланиш учун фойдаланувчилар билан шартномалар тузиш ва ҳақ миқдорини фойдаланувчилар билан келишиб олиш каби масалалар ҳам муҳокама қилинди.