ЎЗБЕКИСТОНДА ИНСОННИНГ ҲУҚУҚ ВА ЭРКИНЛИКЛАРИНИ ТАЪМИНЛАШ ДАВЛАТНИНГ ОЛИЙ МАҚСАДИДИР - СУЛАЙМАНОВ , Одилжон (YURIST AXBOROTNOMASI, 2023)
Мақолада янги таҳрирдаги Ўзбекистон Республикаси Конституциясида инсоннинг ҳуқуқ ва эркинликларини таъминлаш масалалари, “инсон – жамият – давлат” тамойилининг ифодаланиши, ҳамда инсон ҳуқуқлари ҳимоясига оид қатор прогрессив кафолатлар таҳлил этилган. Шунингдек, янги таҳрирдаги Конституциядаги инсон, унинг ҳаёти, эркинлиги, шаъни, қадр-қиммати ва бошқа ажралмас ҳуқуқлари олий қадрият этиб, улар замирида энг асосий ғоя, яъни инсон ҳуқуқ ва эркинликлари устуворлиги – ҳуқуқий давлатнинг олий мақсади, деб эътироф этилиши ғояси ўрганилган. Бундан ташқари, инсон ҳуқуқларининг авлодларига оид ҳуқуқлар янги таҳрирдаги Конституцияда ўз аксини топиши ёритилган.