COVID-19 PANDEMIYASI DAVRIDA BEMORLARNING HUQUQLARINI HIMOYA QILISHDA BIOETIKА FANINING ROLI - GAFUROVA , Nozimaxon; TOSHMATOVA , Visolaxon (YURIST AXBOROTNOMASI, 2023)
Ushbu maqolaning maqsadi bioetika fanining COVID-19 pandemiyasi davrida bemorlarning huquqlarini himoya qilishdagi rolini o‘rganishdir. Ushbu tadqiqotda bioetika zamonaviy biotibbiyot texnologiyalari rivojlanishi va inson salomatligiga tahdid davrida inson axloqini kuzatish vositasi sifatida qaraladi. Yangi avlodning inson huquqlari - somatik huquqlar rivojlanib borar ekan, bioetika fani tobora muhim rol o‘ynaydi. Hozirgi vaqtda somatik huquqlarning ham axloqiy, ham huquqiy jihatlarini qamrab oluvchi xalqaro standartlar mavjud emas. Insoniyat uchun zamonaviy tahdidlar, xalqaro standartlar va xorijiy tajribalar natijasida bioetika fani, bioetik normalarni ta’minlashda tobora muhim rol o‘ynamoqda. Ushbu maqolada biz pandemiya davrida bemorlarning zaif toifalari, oʻz huquqlarini himoya qilish muammolarini, shuningdek, ushbu muammolarni zamonaviy bioetika nuqtai nazaridan hal qilish muhimligini aniqlaymiz. Tadqiqotlar asosida bioetik me’yorlarni amalga oshirishning milliy mexanizmi bo‘lib xizmat qilishi mumkin bo‘lgan milliy axloq qo‘mitalari faoliyatini takomillashtirish mexanizmlari taklif qilinadi. Shunga ko‘ra, xalqaro huquq qo‘mitalar qarorlar qabul qilishda doimiy ishtirok etishini va o‘z vakolatlarini kengaytirish va qonun ijodkorligiga jalb qilish orqali bioetik muammolarni ko'rib chiqishni talab qiladi.