ТЕРГОВГА ҚАДАР ТЕКШИРУВ ЖАРАЁНИДА МАХСУС БИЛИМЛАРДАН ФОЙДАЛАНИШ - БАБАБЕКОВ , Нодир (YURIST AXBOROTNOMASI, 2023)
Мақолада терговга қадар текширувни амалга оширишда махсус билимга эга бўлган шахс – мутахассиснинг вазифалари, мутахассиснинг махсус билимлари моҳияти ҳамда мутахассиснинг процессуал мақоми ўрганилган. Ушбу масалалар бўйича назариячи олимларнинг фикрларини таҳлил қилиш натижаларига асосланиб, амалдаги ЖПКда мутахассиснинг мустақил процессуал мавқеи ва унинг хулоса бериш ҳуқуқи, шунингдек, мутахассисни сўроқ қилиш тартиби белгиланмаган деб хулоса қилинган. Жиноят-процсессуал кодексида белгиланган мутахассис фаолияти акс этган нормаларни таҳлил қилиш натижасида унинг фаолиятини бир неча йўналишларга ажратилган ҳамда мутахассиснинг мажбуриятлари сифатида унинг ёзма фикрлари назарда тутилмаганлиги асосланган. Исботлов жараёнида мутахассиснинг ролини янада ошириш, терговчига исботлов жараёнларида амалий ёрдам кўрсатиш, жиноятларни очиш ва олдини олиш фаолиятини янада такомилаштириш мақсадида, Ўзбекистон Республикаси ЖПКнинг 70, 81 ва 87-моддаларига “мутахассисни таклиф қилиш ва унинг ёзма фикрларини олиш” ҳамда 90 ва 91-моддаларига “мутахассиснинг ёзма фикрлари” тушунчасини ҳамда “Мутахассиснинг ёзма фикри” деган янги моддани киритиш таклиф қилинган.