ТОВАР БЕЛГИСИНИНГ ТРАНСЧЕГАРАВИЙ САВДО МУОМАЛАСИДАГИ ФУҚАРОЛИК-ҲУҚУҚИЙ МАҚОМИ МАСАЛАЛАРИ - БАБАКУЛОВ , Зафар (YURIST AXBOROTNOMASI, 2023)
Товар белгиси нафақат ички фуқаролик-ҳуқуқий муносабат объекти балки трансчегаравий хусусиятдаги восита бўлиб хам ҳисобланади. Мутлақ ҳуқуқ эгаси унга нисбатан ҳуқуқларни чет эл шахсларига тасарруф этиши ёки ундан фойдаланиш ҳуқуқини тақдим этиши мумкин. Ушбу ҳолатда товар белгиларининг трансчегаравий ҳуқуқий муомаласи пайдо бўлади. Мақолада товар белгиларининг трансчегаравий муомалада бўлишининг миллий ва халқаро қонунчиликка тартибга солиниши билан боғлиқ масалалар аниқлаштирилди. Халқаро хусусий ҳуқуқ қоидаларини қўллаш бўйича “Lex loci protectis” тамойили ўрганилди ва кўриб чиқилди. Товар белгиларига оид трансчегаравий низоларни тан олиш ва унга нисбатан қулай қонунчилик режимини қўллаш бўйича назарий масалалар таҳлил қилинди ва тегишли муаллифлик таърифлари ишлаб чиқилди. Трансчегаравий лицензия шартномасига оид ҳуқуқлар бузилишини бартараф этиш унга нисбатан учинчи шахсларнинг қонунга зид фойдаланиши билан боғлиқ масалалари ўрганилди ва таҳлил қилинди.