МЕҲНАТ МИГРАЦИЯСИНИ ТАРТИБГА СОЛИШНИНГ ХАЛҚАРО ҲУҚУҚИЙ АСОСЛАРИ - ЕСЕМУРАТОВ , Алишер (YURIST AXBOROTNOMASI, 2023)
Муаллиф мақолада меҳнат мигрантлари ҳуқуқларига тааллуқли халқаро-ҳуқуқий ҳужжатлар таҳлил қилинади, универсал халқаро шартномаларнинг таснифи берилади, бунда меҳнат мигрантларининг асосий ва умумтан олинган ҳуқуқларини кўзда тутувчи универсал ҳужжатлар ҳамда меҳнат миграцияси муносабатларини бевосита тартибга солувчи универсал ҳужжатлар алоҳида ажратилади, шунингдек ихтисослашган ташкилотлар, жумладан Халқаро меҳнат ташкилоти доирасида қабул қилинган халқаро шартномалар кўриб чиқилади. Меҳнаткаш-мигрантларнинг ҳуқуқлари кўплаб халқаро-ҳуқуқий ҳужжатларда мустаҳкамланган ҳолда глобал даражада ҳужжатларда кенг ёритилган бўлсада, аммо халқаро ҳамжамият аъзолари томонидан ратификация қилиниш даражасининг пастлиги сабабли меҳнаткаш-мигрантларни ҳимоя қилишда глобал миграцияга оид нормаларнинг самарадорлиги фавқулодда чекланган, деган хулосага келинади.