ЗАМОНАВИЙ ҚУЛЛИК ШАКЛЛАРИНИ ХАЛҚАРО ҲУҚУҚБУЗАРЛИК СИФАТИДА ҲУҚУҚИЙ МАЛАКАСИ - РАШИДОВА , Комила (YURIST AXBOROTNOMASI, 2023)
Мақолада замонавий қуллик шакллари, одам савдосини халқаро ҳуқуқ ва давлатларнинг миллий ҳуқуқида малакалаш муаммосига оид турли илмий ва ҳуқуқий қарашлар ёритилган. Муаллиф, халқаро жиноятлар ва халқаро характердаги жиноятларга қарши кураш усуллари бир хил эмаслиги, ҳамда ўз йўналиши ва оғирлиги бўйича фарқланишига асосланиб, замонавий қуллик шаклларини ва одам савдосини малакалаш бўйича ёндашувларнинг уч гуруҳини ажратиб кўрсатади. Турли мамлакатларнинг жиноят қонунчилигида қуллик ва унинг турли шаклларини малакалаш қиёсий таҳлил қилинган. Жаҳон ҳамжамияти томонидан халқаро ҳуқуқбузарлик деб тан олинган жиноий ҳаракатларга баҳо беришда қилмишнинг объектив томони, субъектлари, ижтимоий хавфлилик даражаси, жиноятнинг объектида намоён бўлиши мумкин бўлган халқаро жиноятлар ва халқаро характердаги жиноятларнинг сифат хусусиятларидан келиб чиқиш лозим, деган хулосага келинди.