ЧЕКЛАНГАН ШЕРИКЧИЛИК ВА КОММАНДИТ ШИРКАТ ИНСТИТУТЛАРИ ШАКЛЛАНИШИНИНГ ТАРИХИЙ ШАРТ-ШАРОИТЛАРИ - ЭРКАБАЕВА , Шахноза (YURIST AXBOROTNOMASI, 2022)
Ушбу мақолада чекланган шерикчилик ва коммандит ширкат ташкил топиши ва ривожланишининг тарихий шарт-шароитлари таҳлил қилинади. Ушбу мақоланинг асосий мақсади турли юрисдикцияларда шерикчилик институтининг тарихий ташкил топишини хар томонлама ўрганиш, континентал ва умумий ҳуқуқ оилаларида ушбу институтнинг тарихий ривожланишини тадқиқ қилишдир. Шунингдек, ушбу мақолада умумий ва континентал ҳуқуқ системасига оид бўлган давлатларда чекланган шерикчилик ва коммандит ширкат шаклланишининг ўзига хос хусусиятларининг қиёсий-ҳуқуқий таҳлили келтирилади. Ушбу мақола ретроспектив усул қўлланилиши орқали шерикчилик институтини кодификация қилишнинг илк кўринишлари ва олимларнинг фикр-мулохазаларини таҳлил қилишга асосланган. Ушбу мақоланинг янгилиги унда чекланган ва коммандит ширкатларнинг тарихий ривожланишига доир чуқур ва бир манбага бирлаштирилган, хамда келаси илмий ишлар ёзилишиди қўлланилиши мумкин бўлган таҳлил акс топганлигида намоён бўлади. Шу нуқтаи назардан, ушбу мақолада қилинган таҳлил ва ўрганилган манбаларга асосланиб, чекланган шерикчилик ва коммандит ширкатнинг икки ҳуқуқ тизимида тарихий шаклланишига доир хулосалари келтирилади.