ЖИНОИЙ ЖАЗОЛАРНИ ҚЎЛЛАШ САМАРАДОРЛИГИНИ ОШИРИШНИНГ НАЗАРИЙ ВА АМАЛИЙ МАСАЛАЛАРИ - РОЗИҚОВ, Илҳом (YURIST AXBOROTNOMASI, 2022)
Ҳозирги кунда кўпчилик давлатлар, шу жумладан Ўзбекистоннинг ривожланиш тарихи шахс ҳуқуқ ва эркинликлари институтининг ривожланиши ва такомиллашуви билан чамбарчасдир. Инсонпарварлик ижтимоий муносабатларнинг ривожланиш даражасига фаол таъсир кўрсатувчи кадриятлар йўналишидир. Мазкур тамойил инсон ва умуман, жамиятнинг ҳар томонлама ривожланишига қулай шарт-шароит яратиш орқали давлатнинг алоҳида шахслар билан ўзаро муносабатлари даражасини белгилаб беради. Ушбу мақолада асосан жиноят ҳуқуқида жазо самарадорлигини оширишнинг назарий ва амалий жиҳатларига урғу берилиб, жазоларни инсонпарварлаштириш, уларни жамият талабига мос равишда янгилаш, жазони қўллашда жиноят қонунида мавжуд коррупцаген нормаларни бартараф этиш, суднинг ихтиёрига боғлиқ факторларни имкон қадар қисқартириш масалалари бўйича сўз юритилади.