HUQUQ USTUVORLIGI KONSEPSIYASINING AMALIY JIHATLARI - GAFUROVA, Nozimaxon; ALMOSOVA, Shahnoza (YURIST AXBOROTNOMASI, 2022)
Maqolada huquq ustuvorligi inson huquqlarini ta'minlashning umuminsoniy tamoyili, zamonaviy jamiyatning asosiy qadriyati sifatida keltiriladi. Huquq ustuvorligining shakllanish tarixi, huquqiy tabiati, tamoyil va huquqiy hodisa sifatida, shuningdek, zamonaviy inson huquqlariga konseptual yondashuv sifatidagi mazmuni o‘rganiladi. Bundan tashqari, MDH davlatlari, universal va mintaqaviy xalqaro tashkilotlar doirasida huquq ustuvorligini tatbiq etishning xorijiy tajribasi tahlil qilinib, uni ta’minlash mexanizmlari ko’rib chiqiladi. Huquq ustuvorligi prinsipi demokratik daxlsizlikni ta’minlashning yagona samarali vositasi hamda uning asosiy belgilaridan biri sifatida namoyon bo‘lib, uning ta’minlanishi va nazorat qilinishi har bir inson uchun yaratilgan munosib turmush sharoiti darajasini ta’minlash kafolatidir. Maqolada, shuningdek, O‘zbekiston Respublikasi misolida Jahon Adliya loyihasi (WJP) huquq ustuvorligi indeksining ahamiyati tahlil qilinadi.