ЎЗБЕКИСТОН РЕСПУБЛИКАСИ ЖИНОЯТ ЖАРАЁНИДА ТЕРГОВ ҲАРАКАТЛАРИ ИНСТИТУТИНИНГ ДАЛИЛИЙ ХУСУСИЯТИ ВА ВАЗИФАЛАРИ - РУЗМЕТОВ , Ботиржон (YURIST AXBOROTNOMASI, 2021)
Ушбу мақолада инсон ва фуқароларнинг демократик тараққиётга содиқлиги, Конституциявий ҳуқуқ ва эркинликларини тарғиб қилиш ва ҳимоя қилиш, давлат ва жамиятнинг барча жабҳаларини, шу жумладан Жиноят-процессуал қонунни янада либераллаштиришни таъминловчи Ўзбекистон Республикаси Ҳукуматининг барча тармоқлари фаолиятидаги устувор вазифалар баён этилган. Шунингдек, далиллар ва исботлаш иштирокчилари билан ишлаш босқичларини очиб беради, тергов ҳаракатларини ўтказиш тартибининг ҳозирги ҳолати ва самарадорлигини таҳлил қилади. Муаллиф назарий далиллар билан асосли ва амалиётчиларнинг фикрлари билан қўллаб-қувватланадиган тергов ҳаракатлари рўйхатини ўрганиш ва аниқлаш натижаларини тақдим этади. Мақолада чет эл Жиноят-процессуал қонунчилиги ва тергов ҳаракатларини исботлаш жараёнида амалга оширишнинг қонун ҳужжатлари ва криминалистик тактикасини такомиллаштириш орқали ўтказиш амалиёти ўрганилади. Шунингдек, тергов ҳаракатлари иштирокчиларининг хавфсизлигини таъминлаш бўйича тавсиялар, тинтув ёки олиб қўйиш вақтида электрон компютерларда ва электрон оммавий ахборот воситаларида мавжуд бўлган электрон шаклда ахборотни сақлаш тартиби таҳлил қилинади ва ишлаб чиқилади. Тергов ҳаракатлари ўтказиш тартиби ўрганилган жиноят ишлари материаллари таҳлили ва ҳар бир алоҳида тергов ҳаракатининг таърифларини Жиноят-процессуал кодексига киритиш бўйича таклифлар ишлаб чиқилди.