JAMOAVIY MUZOKARA VA UNING IJTIMOIY SHERIKLIKDAGI AHAMIYATI - ABDUG‘AFFOROV , Jasur (YURIST AXBOROTNOMASI, 2026)
Mazkur ilmiy maqolada mehnat huquqining muhim instituti hisoblangan ijtimoiy sheriklik tizimida jamoaviy muzokaralarning tutgan o‘rni va ahamiyati tizimli ilmiy-huquqiy yondashuv asosida tahlil etilgan. Muallif jamoaviy muzokaralarning nazariy-huquqiy asoslarini yoritish bilan birga, ularning shakllanish bosqichlari, xalqaro huquqiy manbalardagi talqini hamda milliy mehnat qonunchiligidagi o‘rni va rivojlanish yo‘nalishlarini batafsil ochib beradi. Xususan, Xalqaro Mehnat Tashkiloti konvensiyalarida nazarda tutilgan qoidalar asosida jamoaviy muzokaralarning huquqiy mazmuni tahlil qilinib, ularni milliy huquq tizimiga joriy etish zarurati ilmiy jihatdan asoslab berilgan. Shuningdek, jamoaviy muzokaralarning ijtimoiy muloqot shakli sifatidagi o‘rni, mehnat munosabatlarida tomonlar manfaatlari muvozanatini ta’minlash, ijtimoiy-mehnat nizolarining oldini olish hamda ijtimoiy barqarorlikni mustahkamlashdagi ahamiyati huquqiy nuqtayi nazardan asoslab berilgan. Muallif jamoaviy muzokaralar yakunida tuziladigan jamoa shartnomalari va kelishuvlarning lokal normativ-huquqiy hujjat sifatidagi maqomini, ularning majburiyligi hamda mehnat munosabatlarini shartnomaviy tartibga solishdagi o‘rnini izchil bayon etadi. Qiyosiy-huquqiy tahlil asosida Germaniya, Fransiya va Buyuk Britaniya kabi davlatlar tajribasi o‘rganilib, ularning ilg‘or jihatlarini milliy mehnat huquqi tizimiga moslashtirish imkoniyatlari ko‘rsatib berilgan. Muallif tomonidan mehnat qonunchiligini takomillashtirish, jamoaviy muzokaralar samaradorligini oshirish, ijtimoiy sheriklik mexanizmlarini mustahkamlash hamda tomonlar o‘rtasida samarali ijtimoiy muloqotni rivojlantirishga qaratilgan ilmiy asoslangan taklif va tavsiyalar ilgari surilgan.