RAQAMLI DALILLARNI INSON HUQUQLARI VA XALQARO JINOIY ODIL SUDLOVDA QO‘LLASH - GAFUROVA, Shoira (YURIST AXBOROTNOMASI, 2026)
Raqamli texnologiyalardan foydalanishning jadal rivojlanishi raqamli ma’lumotlar va dalillarga kirishni ancha osonlashtirdi. Bu ma’lumotlar va raqamli dalillar Internet, ijtimoiy tarmoqlar yoki sun’iy yo‘ldoshlar orqali qo‘lga kiritiladi. Ular inson huquqlari va xalqaro jinoyat huquqi buzilishlarini tergov qilishda qo‘llanilishi mumkin. Shu bois, inson huquqlari va xalqaro jinoyat huquqi buzilishlarini tergov qilishda shaxsiy hayot daxlsizligi huquqi bilan axborot va raqamli dalillardan foydalanish o‘rtasidagi muvozanatni qayta ko‘rib chiqish muammosi paydo bo‘lmoqda. Maqolada inson huquqlari buzilishlarini hujjatlashtirish va xalqaro jinoyatlarni sud qilishda raqamli dalillarning o‘zgarib borayotgan roli ko’rib chiqilgan. Unda xalqaro sudlar va inson huquqlari mexanizmlariga alohida e’tibor qaratilgan holda, huquqiy asoslar, maqbullik mezonlari, uslubiy muammolar hamda axloqiy masalalar chuqur tahlil etiladi. Xalqaro va milliy odil sudlovni hamda jinoiy javobgarlikni ta’minlash, shuningdek, inson huquqlari va xalqaro jinoyat huquqining barcha buzilishlarini hujjatlashtirish maqsadida tahliliy yondashuv qo‘llaniladi. Bu yondashuv inson huquqlari va xalqaro jinoyat huquqi buzilishlarini tergov qilishda raqamli ma’lumotlar va dalillardan foydalanish bo‘yicha oldingi tadqiqotlarni tahlil qilish orqali amalga oshiriladi.