VOYAGA YETMAGAN SHAXSNI JINOYATNING SUBYEKTI DEB TOPISHNING ZARURIY BELGISI - ABDURASULOVA , Kumrinisa (YURIST AXBOROTNOMASI, 2026)
Mazkur maqolada jinoyat huquqida voyaga yetmagan shaxsni jinoyatning subyekti sifatida eʼtirof etishning muhim va zaruriy belgisi boʻlgan yosh mezoni nazariy hamda amaliy jihatdan tahlil qilingan. Tadqiqotning asosiy maqsadi jinoiy javobgarlik yoshini belgilashda shaxsning nafaqat kalendar yoshi, balki uning ruhiy, aqliy va ijtimoiy yetuklik darajasini ham hisobga olish zarurligini tadqiq etishdan iborat. Muallif jinoiy javobgarlik yoshini belgilovchi tibbiy-biologik, ijtimoiy-psixologik va huquqiy mezonlarning oʻzaro uzviy bogʻliqligini ochib bergan hamda ularning jinoyat subyekti tushunchasidagi ahamiyatini yoritgan. Maqolada Oʻzbekiston Respublikasi Jinoyat kodeksi normalari asosida jinoiy javobgarlik yoshining umumiy va ayrim jinoyatlar uchun belgilangan maxsus chegaralari, shuningdek, voyaga yetmagan shaxslarning yoshini aniqlash tartibi va protsessual xususiyatlari tahlil qilingan. Qiyosiy-huquqiy tahlil orqali xorijiy davlatlar jinoyat qonunchiligida jinoiy javobgarlik yoshi masalasiga boʻlgan yondashuvlar oʻrganilib, ularning ijobiy jihatlari koʻrsatib berilgan. Maqolada voyaga yetmagan shaxsning oʻz harakatlarining ijtimoiy xavfliligini anglash va ularni boshqarish qobiliyati jinoyat subyekti mavjudligini belgilashda hal qiluvchi ahamiyatga ega ekani asoslangan. Tadqiqot natijalari asosida voyaga yetmaganlar jinoiy javobgarligini differensiatsiya qilish va qonunchilikni takomillashtirishga qaratilgan ilmiy xulosalarga kelingan.