VASIYATNOMANI RASMIYLASHTIRISHNING YURIDIK MEZONLARI - BEKNIYAZOVA, Dinora (YURIST AXBOROTNOMASI, 2025)
Maqolada vasiyatnomani rasmiylashtirishning huquqiy mezonlari, notariusning roli va uning vakolatlari tahlil qilingan. Vasiyatnomaning notarial tartibda tasdiqlanishi uning haqiqiyligi va ijrosini ta’minlashda muhim ahamiyatga ega ekanligi asoslab berilgan. Shuningdek, vasiyat qiluvchining muomala layoqatini aniqlashdagi muammolar va ularni bartaraf etishga doir takliflar ilgari surilgan. Muomala layoqatiga oid tasniflar va uning huquqiy tahlili bayon qilingan. Vasiyatnomaning bir turi hisoblangan maxfiy vasiyatnomani tuzish va rasmiylashtirish qoidalari hamda tartiblari yoritilgan. Maxfiy vasiyatnomani rasmiylashtirish tartibini takomillashtirish bo‘yicha muallif tomonidan bir qator amaliy takliflar berilgan. Maxfiy vasiyatnomada guvohlarning ishtiroki, ularning faoliyati, maxfiy hujjatni saqlash qoidalari va guvohlarning sir saqlash majburiyati maqolada batafsil bayon etilgan. Muallif notariuslarning psixiatriya va psixologiya sohasidagi bilimlarini oshirish zarurligini ta’kidlab, vasiyatnoma rasmiylashtirish jarayonida qonuniylik va adolat tamoyillariga rioya etishning ahamiyatini asoslaydi. Vasiyatnomani yozish va imzo qo‘yish masalalarida yuzaga keladigan muammolar — vasiyat qiluvchining jismoniy nuqsonlari (qo‘li yo‘qligi, ko‘zi ojizligi va boshqa holatlar) bois mustaqil imzo qo‘ya olmasligi, vasiyatnomaning matnini o‘qish imkoniyatining yo‘qligi va bunday hollarda qo‘llaniladigan maxsus tartiblar tahlil qilingan. Vasiyatnomani rasmiylashtirishda guvohlarning jalb etilishi, ularning yuridik mas’uliyati va protsessual harakatlari ham o‘rganilgan.