KRIPTO-AKTIVLARNING HUQUQIY MAQOMI - YOQUBJONOV, Ma’rufjon (YURIST AXBOROTNOMASI, 2025)
Ushbu ilmiy maqolada kripto-aktivlarning huquqiy maqomi masalasi nazariy va amaliy jihatdan kompleks tahlil qilinadi. Tadqiqot doirasida kripto-aktivlarning huquqiy tabiati yuzasidan ilmiy doktrinada mavjud yondashuvlar, xususan ularni mulk, tovar, valyuta yoki alohida raqamli huquqiy kategoriya sifatida tasniflashga doir qarashlar qiyosiy tahlil qilinadi. Mualliflar tomonidan ilgari surilgan huquqiy-nazariy mezonlar asosida kripto-aktivlarning o‘ziga xos texnologik va iqtisodiy xususiyatlari, shuningdek ularning an’anaviy huquqiy institutlarga mosligi baholanadi. Xalqaro amaliyotda kripto-aktivlarning huquqiy maqomi, ularning turli davlatlar qonunchiligida qanday huquqiy kategoriya sifatida tan olinishi, tasnifi va normativ ta’riflari (AQSh, Yevropa Ittifoqi, Yaponiya, Singapur va boshqa davlatlar misolida) tahlil etiladi. Shuningdek, maqolada O‘zbekiston Respublikasining kripto-aktivlarga nisbatan yondashuvi, ularning huquqiy talqini va mavjud normativ bo‘shliqlar ochib beriladi. Tadqiqot natijalari kripto-aktivlarning huquqiy tabiati bo‘yicha yagona universal yondashuv hali shakllanmaganini, biroq global miqyosda ular uchun maxsus huquqiy kategoriya yaratish zarurati tobora kuchayib borayotganini ko‘rsatadi. Maqola xulosalarida kripto-aktivlarni huquqiy jihatdan aniqlashtirish, ularni tasniflash mezonlarini belgilash, investorlar huquqlarini himoya qilish va barqaror normativ-huquqiy muhitni shakllantirishga doir ilmiy-amaliy takliflar ilgari suriladi.