JAZONI O‘TASHDAN MUDDATIDAN ILGARI SHARTLI OZOD QILISH ASOSLARINING NAZARIY TAVSIFI - OCHILOV, Samariddin (YURIST AXBOROTNOMASI, 2025)
Maqolada jazoni o‘tashdan muddatidan ilgari shartli ozod qilish asoslarining nazariy tavsifi va o‘ziga xos xususiyatlari, bu borada tadqiqotchi olimlar tomonidan ilgari surilgan ilmiy-nazariy qarashlar yoritilgan. Jazoni o‘tashdan muddatidan ilgari shartli ozod qilish asoslarining nazariy va amaliy jihatlari o‘rganilgan, bu borada olib borilgan tadqiqotlar tahlil qilingan. Shuningdek, jazoni o‘tashdan muddatidan ilgari shartli ozod qilish asoslarini takomillashtirish yuzasidan qonunchilik va huquqni qo‘llash amaliyoti samaradorligini oshirishga qaratilgan taklif va tavsiyalar bayon etilgan. Maqola mavzusi bugungi kunda dolzarb bo‘lgan jazoni o‘tashdan muddatidan ilgari shartli ozod qilishni qo‘llash asoslarini takomillashtirishga qaratilgan ilmiy-nazariy xulosalar ishlab chiqishni nazarda tutadi. Mavzu yuzasidan olib borilgan tadqiqotlar davomida jazoni o‘tashdan muddatidan ilgari shartli ozod qilish asoslarini belgilovchi qonunchilik va huquqni qo‘llash amaliyoti hamda xorijiy mamlakatlar tajribasini o‘rganish va tahlil qilish qilish asosida yangi ilmiy-nazariy qarashlar ilgari suriladi. Muallif mavzu yuzasidan olib borilgan tadqiqotlar natijasiga ko‘ra jazoni o‘tashdan muddatidan ilgari shartli ozod qilish instituini qo‘llash asoslari yuzasidan ilmiy-nazariy sharhlarni bayon etgan hamda ushbu asoslarning turlarini kengaytirishni nazarda tutadigan takliflarni yoritgan. Jazoni o‘tashdan muddatidan ilgari shartli ozod qilish asoslarini tushunishning huquqiy va ilmiy-nazariy jihatlari batafsil yoritilgan.