QONUNLAR IJROSI USTIDAN PROKUROR NAZORATI TADBIRLARINI TAKOMILLASHTIRISHNING NAZARIY VA AMALIY JIHATLARI - JUMAYEV, Shohjahon (YURIST AXBOROTNOMASI, 2025)
Ushbu maqolada qonunlar ijrosi ustidan prokuror tekshiruvlari, ularning o‘ziga xos jihatlari, qonunlar ijrosi ustidan prokuror nazorati tadbiri shakllarining tasnifi hamda prokuror tekshiruvi va monitoringining bir-biridan farqlari, shuningdek, alohida xususiyatlari haqida so‘z borgan. O‘tkazilgan prokuror tekshiruvlariga doir ayrim rasmiy statistik maʼlumotlar hamda ilmiy tadqiqot doirasidagi ijtimoiy so‘rovnoma natijalari keltirib o‘tilgan. Bir qator huquqshunos olimlarning fikrlari bilan ilmiy munozaraga kirishilgan hamda ularning qarashlariga nisbatan muallifning shaxsiy ilmiy-nazariy pozitsiyasi keltirib o‘tilgan. Qonunlar ijrosi ustidan prokuror tekshiruvlarini o‘tkazish muddatini to‘xtatish masalalari ham yoritilgan. Bir qator davlatlar, jumladan, Qozog‘iston, Turkmaniston, Qirg‘iziston kabi davlatlarning tajribasi milliy qonunchiligimiz bilan qiyosiy-huquqiy tahlil qilingan hamda ayrim nazariy va amaliyotga yo‘naltirilgan takliflar ilgari surilgan.