NODAVLAT NOTIJORAT TASHKILOTLARI FAOLIYATINI HUQUQIY TARTIBGA SOLISH MUAMMOLARI VA ULARNI TAKOMILLASHTIRISH ISTIQBOLLARI - NARIMANOV, Bekzod (YURIST AXBOROTNOMASI, 2025)
Ushbu maqolada nodavlat notijorat tashkilotlari (NNT) faoliyatini huquqiy tartibga solishning dolzarb masalalari chuqur tahlil qilinadi. Avvalo, NNTlarning jamiyatda fuqarolik jamiyatini shakllantirishdagi o‘rni va ahamiyati, ular uchun yaratilgan huquqiy asoslarning mazmun-mohiyati hamda amaliyotda uchrayotgan muammolar atroflicha ko‘rib chiqiladi. Jumladan, NNTlarni davlat ro‘yxatidan o‘tkazish tartibi, ularning tashkiliy-huquqiy shakllarini belgilash, moliyaviy manbalarini shakllantirish va ular ustidan nazorat mexanizmlarini amalga oshirishda mavjud qiyinchiliklar tahlil etiladi. Shuningdek, davlat organlari va fuqarolik jamiyati institutlari o‘rtasidagi o‘zaro hamkorlik mexanizmlari, ularning samaradorligi hamda mavjud to‘siqlar yoritib beriladi. Maqolada, shuningdek, xorijiy mamlakatlarning ilg‘or tajribasi o‘rganilib, NNT faoliyatini tartibga solishda milliy qonunchilikni yanada takomillashtirish istiqbollari, jumladan, huquqiy asoslarni liberallashtirish, tashkilotlar uchun qulay muhit yaratish, ularning ijtimoiy loyihalarda faol ishtirokini taʼminlash bo‘yicha amaliy taklif va tavsiyalar ishlab chiqiladi.