ҚУРИЛИШНИ НАЗОРАТ ҚИЛИШ ВА АМАЛГА ОШИРИШДА КОРРУПЦИЯГА ҚАРШИ КУРАШИШГА ОИД ХАЛҚАРО ҲУҚУҚИЙ ҲУЖЖАТЛАР ВА ХОРИЖИЙ ДАВЛАТЛАР ҚОНУНЧИЛИГИ ТАҲЛИЛИ - АБДУРАХМАТОВА, Камола (YURIST AXBOROTNOMASI, 2025)
Ушбу мақолада қурилишни назорат қилиш ва амалга оширишда коррупцияга қарши курашиш бўйича халқаро ҳуқуқий ҳужжатлар ва қурилиш соҳасида коррупцияга қарши кураш борасидаги халқаро ташкилотлар ва ташаббуслар, уларнинг қурилиш саноатига тегишли асосий жиҳатлари, шунингдек, хорижий давлатларнинг қурилиш соҳасидаги коррупциявий жиноятларга қарши курашиш амалиёти, хусусан, Буюк Британия, Германия ва Хитой Халқ Республикаси қонунчилигининг асосий нормалари таҳлил қилинади. Буюк Британияда қурилишда корпоратив коррупция жинояти учун жавобгарликка алоҳида эътибор қаратилганлиги, Германияда коррупцияга йўл қўйган пудратчи ташкилотларни давлат шартномаларидан четлаштириш ва коррупциявий ҳуқуқбузарликлар учун жиноий жавобгарлик каби чора-тадбирлар муҳокама қилинади. Хитойда мансабдор шахслар томонидан ер ресурсларини суиистеъмол қилиш ҳолатлари учун белгиланган жавобгарлик чоралари кўриб чиқилади. Мақолада қурилиш соҳасида коррупция хавфларини камайтиришга қаратилган халқаро тавсиялар ва механизмлар таҳлил қилинган. Шу билан бирга, хорижий тажриба асосида миллий қонунчиликни такомиллаштириш, назорат тизимларини мустаҳкамлаш ва самарали ҳуқуқни қўллаш амалиётини шакллантириш зарурлиги таъкидланади.