КОРПОРАТИВ ШАРТНОМАНИНГ ФУҚАРОЛИК-ҲУҚУҚИЙ МАҚОМИНИ АНИҚЛАШ МАСАЛАЛАРИ - САТТАРОВ, Мироншох (YURIST AXBOROTNOMASI, 2025)
Ушбу мақолада корпоратив шартномаларнинг фуқаролик-ҳуқуқий табиати ва уларнинг ҳуқуқий мақомини аниқлаш масалалари таҳлил қилинади. Хусусан, корпоратив шартномаларнинг Ўзбекистон Республикаси Фуқаролик кодексининг 358¹-моддаси орқали ҳуқуқий асослари, уларнинг функцияси, шакли, ва хусусиятлари ёритилади. Шу билан бирга, АҚШ, Буюк Британия, Германия, Франция, Россия, Украина ва Беларусь каби хорижий давлатлар қонунчилигида корпоратив шартномаларнинг ҳуқуқий мақоми, таърифлари ва фуқаролик шартномалар тизимидаги ўрни қиёсий-ҳуқуқий таҳлил асосида кўриб чиқилади. Илмий қарашлардаги турли ёндашувлар (Ю.В. Романец, А.Б. Савельев, М.И. Брагинский, В.В. Витрянский, Е.Д. Суворов ва бошқалар) орқали корпоратив шартноманинг умумий мақсадли шартнома сифатида ёки алоҳида хусусий-ҳуқуқий конструкция сифатида баҳоланиши масалалари очиб берилади. Мақолада корпоратив шартномаларнинг мулкий ҳиссаларсиз ҳам ҳуқуқий аҳамиятга эга экани, улар корпоратив бошқарув, овоз бериш, акциялар айланмаси ва корпоратив стратегия каби номулкий масалаларни мувофиқлаштириш воситаси экани илмий асосда исботланади.