O‘ZBEKISTON RESPUBLIKASI OLIY MAJLISI QONUNCHILIK PALATASI FAOLIYATIDA SUN’IY INTELLEKT IMKONIYATLARIDAN FOYDALANISH - ALIYEV, Ilhomjon (YURIST AXBOROTNOMASI, 2025)
Mazkur maqolada sun’iy intellekt (SI) texnologiyalarining parlament faoliyatiga integratsiyalashuvi, xususan, O‘zbekiston Respublikasi Oliy Majlisi Qonunchilik palatasi misolida tahlil qilinadi. Muallif sun’iy intellektning zamonaviy texnologik taraqqiyotdagi o‘rni va uning parlament tizimiga ko‘rsatayotgan ta’siri tarixdagi g‘ildirak, bosmaxona, elektr, telefon va internet kabi transformatsion innovatsiyalar bilan qiyoslanadigan darajada chuqur ekanligini ta’kidlaydi. Tadqiqotda SI texnologiyalari yordamida qonun loyihalarini ishlab chiqish, normativ-huquqiy hujjatlarni tahlil qilish, taklif etilayotgan va qabul qilinayotgan qonun va qonun hujjatlarini huquqiy ekspertizadan o‘tkazish, parlament nutqlarini avtomatik transkripsiya qilish, hujjatlarni real vaqt rejimida tarjima qilish va avtomatlashtirish imkoniyatlari ko‘rib chiqiladi. Ayniqsa, O‘zbekiston sharoitida ushbu texnologiyalar qonunchilik faoliyatining ochiqligi, shaffofligi, samaradorligi va jamoatchilik ishonchini oshirishda muhim ahamiyat kasb etishi alohida e’tirof etiladi. Shuningdek, maqolada SIni joriy etishda yuzaga chiqishi mumkin bo‘lgan muammolar – inson omilining zarurligi, texnologiyalarning aniqligi, shaffoflik va demokratik tamoyillarga rioya etish kabi jihatlar ham chuqur tahlil qilinadi. Xulosa sifatida, sun’iy intellektdan oqilona va mas’uliyatli foydalanish orqali Qonunchilik palatasi faoliyatini modernizatsiya qilish va qonunchilik jarayonini jamiyat ehtiyojlariga yanada moslashtirish imkoniyatlari asoslab beriladi.