ФУҚАРОЛИК-ҲУҚУҚИЙ ЖАВОБГАРЛИК ШАКЛИ СИФАТИДА НЕУСТОЙКАНИ КАМАЙТИРИШНИНГ НАЗАРИЙ ВА АМАЛИЙ ЖИҲАТЛАРИ - ОДИНАЕВ, Адҳам (YURIST AXBOROTNOMASI, 2025)
Мақолада шартномавий мажбуриятлар бажарилмаганлиги учун фуқаролик-ҳуқуқий жавобгарлик шакли сифатида қўлланадиган неустойкани камайтиришнинг назарий ва амалий жиҳатлари хорижий мамлакатлар қонунчилиги ҳамда тажрибаси асосида таҳлил қилинган. Неустойкани камайтириш учун суд шартномани бузишнинг барча оқибатларига баҳо бериши, уларни неустойка миқдори билан солиштириши ва тўланиши лозим бўлган неустойка кредиторнинг мажбуриятини бузиш оқибатларига номутаносиблиги кўриниб турганини аниқлаши лозимлиги таъкидланган. Шартномавий мажбуриятларни комплекс баҳолаш, қарздорнинг молиявий ҳолати ҳамда ҳақиқий зарарни ҳисобга олган ҳолда неустойкани камайтиришда адолат принципига асосланиб, томонларнинг манфаатларини мувозанатлаштириш ҳақида хулосалар берилган. Шу билан бирга, Ўзбекистон Республикаси Фуқаролик кодексининг 326-моддасини такомиллаштириш бўйича таклифлар илгари сурилган.