VASIYATNOMALARNING HUQUQIY MOHIYATI VA ULARNING XALQARO XUSUSIY HUQUQDAGI O‘RNI - XURSANOV, RUSTAM (YURIST AXBOROTNOMASI, 2025)
Mazkur maqolada vasiyatnoma institutining huquqiy mohiyati, O‘zbekiston Respublikasi Fuqarolik kodeksidagi tartibga solinishi hamda xalqaro xususiy huquqdagi o‘rni keng yoritilgan. Muallif meros huquqining jamiyatdagi barqarorlikni ta'minlashdagi rolini, globallashuv davrida chet elda tuzilgan vasiyatnomalarning tan olinishi va ijro etilishidagi muammolarni chuqur tahlil qiladi. Xususan, 1961-yilgi Gaaga Konvensiyasining vasiyatnomalarning shakliy haqiqiyligi bo‘yicha ahamiyati ochib berilgan. Vasiyatnomaning yuridik shakli, mazmuniy talablari, favqulodda holatlardagi tuzilish tartibi hamda ekskutor institutining ahamiyati tahlil etiladi. Shuningdek, maqolada xalqaro amaliyot, turli davlatlar tajribasi va O‘zbekiston qonunchiligi o‘rtasidagi uyg‘unlik yoritiladi. Maqola vasiyatnoma institutining transchegaraviy huquqiy munosabatlardagi muhim o‘rni va shaxsning irodaviy huquqlarini xalqaro miqyosda ta’minlashdagi roli haqida muhim xulosalarni beradi.