ЮЛДАШОВ Абдумумин РАҚАМЛИ МУҲИТДА МУАЛЛИФЛИК ҲУҚУҚИ ВА ТУРДОШ ҲУҚУҚЛАР ҲИМОЯСИДА МУЛКИЙ ҲУҚУҚЛАРНИ ЖАМОАВИЙ АСОСДА БОШҚАРИШ ИНСТУТИТИНИНГ ТУТГАН ЎРНИ - ЮЛДАШОВ, Абдумумин (YURIST AXBOROTNOMASI, 2025)
Ушбу мақолада муаллифлик ҳуқуқи ва турдош ҳуқуқлар йўналишида рақамли технологияларнинг ривожланиш тенденциялари, юзага келаётган хавф-хатарлар ва ривожланиш истиқболлари ҳамда бу йўналишда мулкий ҳуқуқларни жамоавий асосда бошқарувчи ташкилотларнинг тутган ўрни ҳақида сўз боради. Хусусан, мақолада рақамли технологиялари ривожланиши билан муаллифлик ҳуқуқи ва турдош ҳуқуқларни бошқариш, ҳимоя қилиш усул ҳамда механизмлари тез ўзгараётганлиги ҳамда бу жараёнда мулкий ҳуқуқларни жамоавий асосда бошқариш институти қайси жиҳатлари билан етакчи ўринни эгаллаши баён этилган. Мулкий ҳуқуқларни жамоавий асосда бошқарувчи ташкилотлар томонидан ҳуқуқ эгалари ва фойдаланувчиларга рақамли муҳитда самарли ҳуқуқларни бошқариш мақсадида таклиф этилаётган масалалар, хусусан икки тарафга ҳам фойда келтирадиган самарали ва марказлаштирилган ҳуқуқларни бошқаришга доир, шунингдек роялти ечимлари ҳам тадқиқ қилинган. Шунингдек, бу йўналишдаги бир қатор хорижий мамлакатлар амалиёти ва Бутунжаҳон интеллектуал мулк ташкилотининг роли хусусида ҳам сўз юритилган.