ISMAILOVA Raʼno Shuhrat qizi AVTOMOBIL TRANSPORTIDA YUKLARNI XALQARO TASHISH SHARTNOMASI BOʻYICHA YUKNI BELGILANGAN VAQTDA YETKAZIB BERISH MAJBURIYATLARINI BAJARISHNING O‘ZIGA XOS XUSUSIYATLARI - ISMAILOVA, Raʼno (YURIST AXBOROTNOMASI, 2025)
Maqolada Yuklarni xalqaro avtomobil yo‘llari orqali tashish shartnomasi to‘g‘risidagi Konvensiya (YuYTK) doirasida yuklarni belgilangan muddatda yetkazib berish majburiyatining bajarilishi hamda bu boradagi tashuvchining javobgarligi keng yoritiladi. Mazkur maqola yukni o‘z vaqtida va belgilangan tartibda yetkazish bo‘yicha tashuvchining yuridik majburiyati, uning huquqiy mohiyati hamda yetkazib berishdagi kechikish oqibatlari chuqur tahlil qilinadi. Xususan, kechikish uchun kompensatsiya masalalari va tashuvchini javobgarlikdan ozod etish shartlariga yuridik sharh beriladi. Shuningdek, tashuvchining shartnomaviy va shartnomadan tashqari javobgarligi, da’vo tartibi va protsessual jihatlar ko‘rib chiqiladi. O‘zbekiston Respublikasi qonunchiligida hamda amaliyotida yukni yetkazib berish muddati qachondan boshlanishi va qachon tugashi, kechikish haqida xabardor qilish tartibi kabi masalalarda YuYTK qoidalarini talqin qilish va qo‘llash muhim ahamiyat kasb etayotgani alohida ta’kidlanadi. Muallif xalqaro yuk tashish tizimining izchil oʻrganib chiqilishi va samaradorligini ta’minlashda xalqaro normalarni milliy qonunchilik bilan uyg‘unlashtirish zarurligiga e’tibor qaratadi.